Juli-September 2019

IMG_7194Hoe ouder……hoe gekker!?                                                            barcelona, 2019

Visite, vakantie en heel veel lange volle eettafels vormden de rode draad door de afgelopen maanden.

Juli trapten we af met een werkbezoek van Opa Rem. Onder zijn bezielende leiding werd er vooral heel veel tuinwerk gedaan. De wijngaard en de moestuin ontdoen van kniehoog onkruid en daarnaast veel opruimklussen. Hoogtepunt vormde het verder afwerken van de veranda. Het was ordinair gezegd ‘blafheet’ wat wel enige uitval tot gevolg had. Maar al met…prima week. Niet in de laatste plaats door het bijwonen van de halve finale damesvoetbal in Lyon. Wat werd er genoten…in het stadion door de ‘echte voetballiefhebbers’ maar ook thuis op de bank door Izell, Terra en mij.

We vervolgden met een bezoek aan Parijs. Bert aan het roer, Izell (die een paar dagen eerder al per trein was komen aanreizen), Lynde, Terra, Frederique, opa Rem en ik aan boord… met de auto richting het appartement van de familie Dugas. Alhier zouden Opa en de kinderen een nachtje doorbrengen voordat Opa de trein nam naar Nederland en Lynde voor FordModels met ‘collega’ Jade aan de slag zou. De aankomstdag konden we onder aanvoering van Frederique prima benutten om een klein rondje Parijs te maken. In sneltreinvaart bezochten we de afgebrande Notre dame, liepen door Franse straatjes met straatvermaak, nuttigden een franse lunch, het lekkerste ijs van Parijs en keken ‘savonds naar de voetbalfinale. Een superdag (behalve het verliezen van de wedstrijd). sMorgens is opa naar de trein begeleid, daar Lynde afgezet en vervolgens hebben Izell en Terra Parijs en Versailles ‘onveilig’ gemaakt vanuit het leen-appartement van onze buren. De laatste dag is Lynde weer aangesloten en zijn de dames naar EuroDisney geweest. Hoe beter kun je je vakantie beginnen?

Kapster Sanne met haar gezin kwamen via een kleine omweg langs Le lac om Terra voor een paar campingnachtjes op te halen. We lunchten, praatten bij, de meiden namen een snelle duik…. en Terra kwam ‘bloid’ terug.

En dat waren niet de enige vriendinnen. BFF Bente maakte dit jaar een reis naar Brazilië met het gezin, dus dat lukte even niet. Hopelijk zien de meiden elkaar alsnog ergens later dit jaar. Maar heel blij waren we met de komst van Marisha en Joanne. Alletwee gebracht door hun ouders die ook even kort te gast waren. We bezochten de ateliers van locale kunstenaars die voor het hoogseizoen in Chalus zijn ondergebracht en hadden de primeur van het bekijken van Chateau Chabrol waar Richard Coeur de Lyon tot zijn einde kwam….van donjon tot keukenkelder…..boven verwachting…beiden.  We bezochten marktjes, aten aan lange tafels heel Frans en reden paard.

Ook de kinderen met aanhang waren op bezoek. Maar hen noemen we niet echt visite. Hoewel Izell, vriendin Lisette had uitgenodigd, wat een kennismaking betekende. Met de grote groep hebben we een heerlijke middag gekanood, een porseleinmuseum bezocht, uiteraard een keertje Hotel de Frans (op uitnodiging van de kinderen), taartjes gegeten in Châlus en kennisgemaakt met de veganistische keuken (matig succes)… en ook nu werd er volop paardgereden.

IMG_20190807_185827198

We brachten  weer veel tijd door met de famlie Dugas. Bijna dagelijks bezocht Terra de kleine Siméon voor het badderen, soms mochten we mee. Noah kwam een nachtje logeren met patat en tomaat, en als klap op de vuurpijl kregen we tijdens een officiële apéro te horen dat Canelle zwanger is. De professeur en zijn vrouw Michelle verrasten ons met de kaarsje die zij speciaal voor ons hadden laten aansteken in Krakau. Ook boden zij ons de DVD van Het meisje met de parel aan.

IMG-20190718-WA0004

Remo en Rosa namen de logeetjes, in de Kia, weer mee naar Nederland. Ron, Linda, Sietske en Hidde liepen ze net mis. Maar ook met hen was het heel leuk. Vooral de paarden en het zwembad boden veel vermaak. Het bleef heerlijk weer en we aten veelvuldig in de veranda waaronder volgens goed gebruik zelfgemaakte pizza’s en hamburgers op de BBQ. Hidde op de tractor vond ik zelf wel een heel speciaal plaatje…

 

Wil en Neline, Roos en Wout kwamen op weg vanuit Baskenland een paar nachtjes langs. Zij kookten (zoals we dat van ze gewend zijn) een overheerlijke maaltijd voor ons. En net als vele anderen bezochten zij Oradour sur Glane. Dat blijft toch enorm indrukwekkend.

Verder kwamen de ouders van Izell haar vriendin Simone een middagje voor de lunch, Karin (van de boerderij) en Piet verrasten ons met een ‘lading’ hagelslag en overjarige kaas voor Bert. Dan waren daar nog neef Frank en Maarten met de kinderen, Familie van Nieuwenhuizen op de koffie en Carien (oud-collega in meervoud) met haar gezin…allen op doorreis naar vakantiebestemmingen. Met iedereen was het even leuk en toch heel anders. Er is veel gepraat, geluisterd, gewandeld, gereden, gespeeld, gegeten en gedronken en weer uitgezwaaid….

 

IMG_20190830_120706

Ook waren er tussen maart en september volop pelgrims en AIRBNB gasten. De echte wandelaars voor 1 nachtje, doodmoe en hongerig, zij aten mee, al dan niet tussen de visite in. De (betalende) doorreizigers besliepen voornamelijk de bedden en vertrokken weer op tijd. In beide gevallen bestond het werk uit schoonmaak en de was na vertrek. Gelukkig veel positieve recensies en toch wel enige omzet….. HET BEGIN IS ER!

Inmiddels doet de moestuin het aardig en eten we geregeld tomaten, pompoen, courgette en meloen uit eigen tuin. Dit jaar dan weer ineens geen bieten terwijl we daar vorig jaar in om kwamen. De aardappeloogst kon niet gered van de Doriflor. Daarentegen is er al volop gewekt en jam gemaakt uit andermans tuin.

En als ik dan niks en niemand vergeten ben….zijn we nu in afwachting van de seizoensafsluiters Oma Cilia en Karin van John… Hoewel Samantha (MCA) de eerste week van Oktober alweer ‘staat gepland’, nadat ik 10 dagen in Nederland ben geweest voor werk. We maken dit jaar gewoon een doorstart…

De dames inmiddels alweer op school… Terra blij met een klas met vriendinnen maar minder blij met alle nieuwe en strengere regels van het college. En Lynde is verhuisd naar het internaat van Lycee Renoir in Limoges. Das nog even heel spannend allemaal maar de eerste indruk is positief…we gaan het zien.

Speciaal woord van Dank aan Izell (met vakantiebaan als helpende in het verpleeghuis van Chalus), Lynde en Terra die hier het fort bewaakten terwijl Bert en ik een uitstapje maakten naar Barcelona. Wat hebben we genoten van de Sagrada familia (die van binnen echt bijna af is), Bellegarde van Gaudi, Montserrat met z’n zwarte Madonna en de kunst van Dalì.

 

Een gedachte over “Juli-September 2019

  1. Leuk weer te lezen! dat krijg je ook niet allemaal bijgepraat tijdens een verjaarstaartje.. volgende week zondag maar weer verder.. ben érg benieuwd naar de wederwaardigheden van Lynde in Limoges! gezellig hoor, dat jullie hier waren! Dagdag

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s