Mei-Juni 2019

DSC_8977

Terwijl het pelgrimsseizoen juist in volle gang raakt, springen Lynde en Chtipoon de laatste concours, is de voetbalcompetitie bijna ten einde en maakt de dagelijkse ‘schoollast’ plaats voor uitzicht op een hele lange heeerlijke zomervakantie…..

 

De 70 pelgrims die we tot nu toe mochten ontvangen, waren op zijn minst kleurrijk en divers te noemen. We zagen mensen uit Frankrijk, Nederland, België, Duitsland, Portugal, Spanje, Canada, Amerika en Oostenrijk. De meesten pelgrimeerden alleen, sommigen liepen samen, vanaf thuis of juist ergens onderweg een vertrekpunt en/of gezelschap gevonden, leeftijden varieerden van 16 (met chaperonne) tot 80. Motieven waren eveneens extreem uiteenlopend, waarbij ‘het tot jezelf komen’ en ‘het op een kruispunt in je leven staan en antwoorden zoeken’ toch wel de boventoon voerden. Hoewel ‘houd gewoon van de rust en de cadans van wandelen’ en ‘de sportieve uitdaging’ ook veel gehoord werden. Vaak wordt er 1 nachtje gebleven maar soms wordt er om vervoer gevraagd; van voorgaande plaatsen naar onze herberg of juist vanaf onze herberg naar verderop. Of ook wel enkele etappes verder vanwege lichamelijk ongemak of gepland familiebezoek. Uitzonderlijk was het Oostenrijkse (oudere) echtpaar dat wel 3 nachtjes bleef en uiteindelijk in Périgeux werd afgezet. Of de meneer uit West-Friesland die met zijn zus en echtgenote (die met de auto uit Nederland op bezoek waren) ook 3 nachtjes te gast was. Later werden we verrast door de overnachting door Bert en Hermien uit Hoogwoud, op doorreis. We kookten uiteraard ook 70 x een 3-gangen maaltijd. En hielden rekening met vegetariërs, met en zonder vis, veganisten, intoleranties voor lactose en gluten, allergieën voor paprika en grapefruit, behoefte aan koolhydraat-arm en het niet houden van rode bieten en salade. En met veel genoegen zullen de naar verwachting overige 50 pelgrims met evenveel aandacht ontvangen. Nieuw dit seizoen waren de hospitaleros. De Nederlandse vrijwilligers (veelal mannen) die op heen- en terugweg naar de herberg van Roncesvalles bij ons een opsteekplek vinden.

Met haar 6-jarige “hongre” Ch’tipoon haalde Lynde bij juf Chloé, Galop 1 tm 4. En kon ze zich nog net inschrijven voor de laatste drie springconcours. Wat een belevenis is dat zeg. Natuurlijk beetje ver, en beetje vroeg, alles Frans en allebei voorbereid en ‘netjes in het pak’. En heel veel zenuwen… Hoe is de bak, de obstakels, het weer, het publiek, de andere deelnemers…. Maar ohzo leuk voor die twee. Terra’s vertrouwen begint ook terug te komen en de lessen en ritjes met Merens Anis gaan steeds beter. Bij Bert geen enkel gebrek aan wat dan ook…hij rijdt op beiden alsof hij nooit anders gedaan heeft.

IMG_20190615_180527

Het voetbalseizoen had ook ontzettend veel voeten in de aarde gehad. Een hoop gedoe op niks af maar gelukkig kunnen we er nu netjes aan het einde van het seizoen, na 3 jaar een streep onder zetten. Als niemand komt trainen, de wedstrijden vaker niet dan wel doorgaan, steevast op grote afstand zijn, je hele zaterdag in beslag nemen en de trainer best wel veel commentaar heeft en eigenlijk elke scheidsrechter onterecht affluit omdat linksachter Lynde haar slungelige armen niet onder controle heeft en het dan van ver lijkt dat ze naar de bal of de tegenstander zwaait, resulterend in penalties of gevaarlijke vrije trappen tegen….. Toch kampioen geworden en bij het kampioenstoernooi in Limoges de 5e plaats. En nu gevraagd voor het hoofdelftal DAMES 1…. maar nee, ‘Non, merci’, hoewel ze er toch nog over nadenkt.

Er kwam (on-)gevraagd HOOGbezoek. Zo was daar de Maire met zijn lieftallige assistente. En ohoh, wat waren ze blij met ons. Ze willen zich meer gaan toeleggen op de pelgrims naar Santiago. Er komt een grote fontein middenin het dorp die uit een zandstenen jacobsschelp bestaat. Hieraan wordt op dit moment de laatste hand gelegd door een plaatselijke kunstenaar in het laaggelegen Chateau Chabrol. Het dorpsplein is pas geleden ook al opgeknapt en het lijkt er (helaas voor ons) op dat er daar nog een herberg/hotel bij komt. Van de huidige twee hadden we qua prijs en kwaliteit niets te vrezen. We gaan het zien. Ander groot nieuws waarmee de burgervader ons kwam verblijden is de aankoop van het hogergelegen Chateaux Maulmont door een ‘vrai Chalusien’ met zijn Italiaanse partner. Zij restaureren het kasteel en stellen het open ter bezichtiging. Hier is iedereen ontzettend blij mee. Het kasteel is nog eigendom geweest van Richard Coeur de Lyon ( Richard van Leeuwenhart) en er doen talloze legendarische verhalen de ronde. Het schijnt dat Queen Elisabeth de huidige eigenaren zelfs met haar felicitaties heeft aangeschreven.

En alsof dat allemaal nog niet indrukwekkend genoeg was, stond hier plots een (zelfbenoemde) historicus voor de deur. Deze meneer die ceremonieel voorzitter is van de Historische vereniging van Châlus, kwam ons diverse foto- en foldermateriaal bezorgen en vertelde daarbij uitbundig over (alweer) Richard Leeuwenhart en Lawrence van Arabië en dat de grootste paardenmarkt van Frankrijk hier jaarlijks plaatsvond en Lodewijk XIV zijn paarden er kocht. De vereniging stelt zich ten doel om het Historisch erfgoed van Châlus te promoten. So far, so good. Of we de link naar de vereniging op onze website willen plaatsen en de foto’s kunnen ingelijst in de gang opgehangen worden. Ook weer prima.

Heel belangrijk voor ons was (ook) de audit door Emmanuelle Bonnet, chargée de mission Programme européen Leader et politique touristique (oui oui) naar de handicap-vriendelijkheid van ons appartement. Geslaagd!

Op school doen de dames het goed. Er wordt elke dag echt gewerkt aan het huiswerk, we proberen niks te vergeten en volgen de vorderingen op de voet. Helaas, voor ons mogen we steeds minder helpen (bemoeien) maar kennelijk is dat ook niet meer nodig want Terra kreeg opnieuw een “felicitation” vanwege haar gemiddelde cijfer 17,5 (van 20). En Lynde behaalde 370 punten van de 400 die er dit jaar te halen waren met de gewone toetsen en de tentamens en waarop straks nog een aanvullend deel 2 komt vanuit de eindexamens en haar mondeling. In totaal gaat het om 800 punten, die de toegang tot vervolgonderwijs bepalen. Beide dames deden mee met de nationale taaltest DELF en behaalden niveau B1. Daarnaast was er voor Lynde de toelatingstest voor het Lycee in Limoges, section International, voor volgend jaar. Nee, ze hebben zich lang niet verveeld dit schooljaar. Nog 2 weken te gaan……

img_20190613_204145

Verder vonden we een klein katje dat door de moederpoes was verlaten en probeerden we het op te lappen met imitatiemoedermelk die we op zondag bij de dierenarts wisten te ritselen en een warme lamp die eigenlijk bedoeld is voor de kuikens (mocht het met de eieren eindelijk weer eens lukken). Daarnaast nachtdiensten om buikje te masseren en kruik te verversen. Wat een schatje. Het mocht niet baten….

Bert had zijn handen vol aan het aanleggen van de wijngaard. Gelukkig was opa Rem weer eens naar ons Zuiden getogen om ons flink te helpen. En daarop volgde het onderhoud…immers het weer schommelt per dag tussen hete zon naar natte regen….en het onkruid groeit in ‘no time’ huizenhoog. Dat geldt ook voor de moestuin en waar de doriflors (Coloradokever) de aardappelplanten maar niet met rust willen laten. Elke dag 1 voor 1 uit de planten halen en permanent onschadelijk maken. Maar ook het grindpad dat met zoveel beleid is aangelegd door het hele gezin met Kerst, vroeg aandacht. De stabilisatiematten (aangeraden door de leverancier, speciaal voor onze situatie van oplopend pad) bleken veel te zwak voor onze situatie van oplopend pad. Elke keer dat een auto het pad op- of afrijdt, beschadigen de matten en inmiddels liggen er ongeveer evenveel plastic deeltjes als dat er grind ligt. Vele mails en telefoontjes later, is de leverancier en zelfs de producent gekomen. Ja hoor, veel te zwak. Nog weer vele mails en telefoontjes later lijkt het erop dat ons meer geschikte matten worden geleverd. Maar nu is nog even de vraag…wie gaat het grind verwijderen, de matten neerleggen en het grind opnieuw storten. Het is voorlopig nog geen kerst….

Toen ineens werd het zwembad neon-groen. Nou, soort van ineens…want er ging een reeks van chemische experimenten aan vooraf…Ph te laag, Chloor te hoog, Waterstofperoxide erbij, toch …..zuur teveel of was het nou te weinig. Enige oplossing, helft van het water vervangen. Internet weet alles… Maar water nog steeds groen.  Of weet Internet toch niet alles….Beter langs de weg. Bert vond daar weer meerdere kozijnen en luiken, achter bij de kozijnenboer en de bouwmarkt.
‘Tout gratuit!’ en heel geschikt om de veranda mee dicht te zetten en zodoende lekkage in de kelder door inregenen te voorkomen.

IMG_20190619_164632

En hopelijk om de herberg op te sieren met authentieke houten luiken.  Bert kreeg ook nog een klein ongelukje . Ruzie tussen een metalen balk en zijn hoofd….de balk won..

Ook hielp Bert buurvrouwen Ida en Odette bij de haantjesslacht, zo nu en dan boerbuurman Christiaan met het verplaatsen van de koeien en onderhoud hij heel actief contact met de boerendebroer Jeaneau, Lyonnaises Professeur en Michelle alsook ‘good old’ Famille Dugas.

Misschien is het de taal maar er zijn ook nog altijd dingen die we maar niet (goed) gedaan krijgen. Zoals het aanschaffen van een bril of lenzen.  Ik heb er eerder over geschreven. De zeldzaamheid van oogmeters, dwz oogmeters die door de staat worden erkend waardoor hun meting tot een voorschrift van een verzekerde bril leidt. Dat de wachttijd van een jaar geen uitzondering is en dat je er tot tenminste Limoges voor moet rijden etc.  En dat we daardoor vorig jaar de bril en lenzen maar gewoon in Nederland hadden laten aanmeten en ze achteraf nog deels konden declareren. Echter, ondertussen hadden we de wachttijd netjes uitgezeten. Lynde mocht komen bij de opthomoloque. De oost-europese dame beheerste een Frans dat ons niet bekend was waardoor de communicatie alsnog lastig werd. En nee, zij zag de achteruitgang die in Nederland al was vastgesteld niet. Maar er zat wel een ontsteking. Gewapend met 2 zalven en druppels keerden we huiswaarts en twee weken later weer heen… Oh toch wel een slechte score. Oeps. Ach. Met de meting naar de opticienwinkel in het dorp. Een briefje van de huisarts? Nee joh…wachttijd, meting, opthomoloque… Of toch wel. Ja hoor, er is nóg een briefje nodig. De huisarts als vanouds met vakantie. De assistente reageert niet op mail of voicemail maar neemt ook niet op en is afwezig. Wanneer er dan eindelijk contact is, denkt ze niet dat ze een briefje voor lenzen kan regelen. Paar pogingen later, toch een briefje. En jawel…voor 1 paar dag-lenzen… ‘Nondejuuuuu!’

En zo kan ik nog een pagina volschrijven over de zuurverkregen dyslexieverklaring van Lynde en het alsnog niet opvolgen van de aanpassingen aan toetsen, de conrector die toegaf dat het bij het eerste Brevet niet is gelukt, de tweede corrector van haar tweede Brevet aangaf dat Lynde verkeerd beoordeeld is geworden, dat ze wel meer tijd heeft gekregen en in een aparte zaal zat (met een jongen die voor hem aangepaste teksten hardop voorgelezen krijgt) en nu ‘fingers crossed’ voor het eindexamen. Maar ook iets eenvoudigs als de hoefsmid. Ofwel je vindt hem niet of hij neemt niet op, reageert niet, komt niet of hij komt wel en de ijzers liggen er na een paar dagen alweer af. Uhm…de belasting…geloof dat niemand weet, wie, wat, waar, hoeveel en aan wie moet betalen. Het verhuren van de herbergbedden…we geven het op en er gaan sociale lasten af….maar verder? En dan mijn werk in Nederland (elke 6 weken, een week bij De Regenboog in Dronten) waar geef je dat op? BTW? Inkomstenbelasting? Dit gaat nog heel wat voeten in de aarde krijgen. Vrees ik.

Nog ff leuk was mijn taalweek nabij Toulouse bij de Nederlands-Franse Marianne. Zes dagen Frans gesproken (thuis helaas toch meteen weer gestaakt) en geleerd hoe je pasta en flan kan maken, wijngaarden bezocht, warme lunch genuttigd en vooral ook veel goede ideeën opgedaan om mezelf verder te bekwamen in het Frans. Iets dat ontzettend hard nodig is. Zo lees ik nu de leesboekjes van het college en volgen we de serie 10pourCent op Netflix. Het begin is er.

 

BTW superleuk dat jullie er waren (ondanks dat ik niet thuis was…), Cees en Anneke!

IMG_20190607_124055

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s