Kerst et al. Dec 2018-Jan 2019

 Wat een feest!

img-20181222-wa0023

Alle klusverplichtingen en to do-lijsten ten spijt..het werd December en dat betekende dus… FEEST! We vierden Sinterklaas, met lootjes en surprises. Izell haar 22e (ja, echt waar) verjaardag, op afstand, met XLkaart, lied en kado. Remo haalde zijn rijbewijs. We versierden het huis inclusief verlichte kerstboom voor de deur, Flann, Rosa, Simone, Remo en Izell kwamen om Kerstmis te vieren, aansluitend de buren voor het nieuwjaarslunchbuffet en direct daarna Opa Rem, Oma Joke, Erik, FLoor, Joanne, Rikus en Biene voor de ‘after party’.

Voor die viering van de verjaardag van de ‘Nederlandse’ Goedheilig man, trokken we via ‘lootjetrekken.nl’ dus 4 lootjes en hielden keurig geheim (?!) wie-wie had. In ons dorp kun je voor €7,50 niet veel kadootjes kopen, laat staan betaalbare surprise-knutselspullen. Dus togen we samen naar het pakhuis van de Sint, de ACTION in Limoges voor de benodigde inkopen. We slaagden allemaal en waren even verrast bij de aanblik van de surprise-eindresultaten. Zoals daar waren het verlichte kersttafereel van Lynde voor Bert, de verse paardendrol in koninklijk doosje van Terra voor Lynde, de beautyspiegel van Angèle voor Terra en het hele mooi houten paardenhoofd van Bert voor Angèle,  De rijmen maakten het geheel uiteindelijk af. En niet te vergeten de tas met Sinterklaaslekkers uit Nederland van Oma Cilia.

Op 22 december keken we reikhalzend uit naar de aankomst van Izell, Remo, Flann en Rosa. Minstens twee weken waren we al druk met menu’s verzinnen, boodschappen doen en voorbereidingen treffen. Het combineren van de voorschriften van de Engelse kok Jamie Oliver (Bert is groot fan en heeft àl zijn boeken) met de beschikbare ingrediënten op het Franse platteland, gaven ons zo nu en dan wat hoofdbrekers. Vreemd ook, dat bijvoorbeeld overbuurvrouw Odette geen idee had waar we eend zouden kunnen halen, de meneer die dit op Le bon coin (Franse Marktplaats) aanbood, juist in tijden van Noel niet reageerde op onze vraag, we het zelfs bij Lidl en Aldi in de stad niet konden vinden en het uiteindelijk per ongeluk bij onze eigen Intermarche in Chalus zo in de koeling zagen liggen. En zo zochten we ons ook een ongeluk naar filodeeg voor baklava (Terra’s verzoek) en vonden we uiteindelijk echt nergens caramelfudge. Gelukkig kon oma Cilia nog een paar zakjes begaan en net op tijd meegeven aan Izell.

emidyyyrtkajo8s9loxqkg-1.jpg

Over meegeven gesproken. De auto van Flann (en die is niet zo klein) was werkelijk afgeladen vol. Zoals daar waren, kratten vol kleine kadootjes voor het Sinterklaardobbelspel van Oma Joke dat voor week 2 gepland stond, diverse noodzakelijke Nederlandse bestellingen van onszelf die in Haarlem waren afgeleverd, superleuke kadootjes van Karin voor de meiden, benodigdheden voor oliebollen van Flann zijn moeder voor ons, mooie kerkkaars van Kees en Tiny Vlaar, een kaligrafieset van tante Ria plus natuurlijk 4 volwassenen met hun feestuitrusting, vuurwerk, kerstkadootjes etc. etc.

rs16mtektz6dgzsgpgjbag

Een dag later haalden we de vriendin van Izell, Simone op en zij maakte ons gezelschap voor de komende week compleet. Lynde sprak sinds lange tijd even af met Kaouter, die nu in Limoges woont. We bezochten samen de kerstmarkt in Limoges. In de hoofdstraat staan kraampjes die vooral eten (churo’s, wafels, oliebollen etc) en drinken (gluhwein en warme chocolade) verkopen, er is een kunstijs glijbaan en een soort fanfare in thema Frozen gaat in de rondte. Klein maar fijn.

 

De overige dagen deed iedereen waar hij zin in had, naast de vaste afspraken over de gezamenlijke maaltijden. Er werd paard gereden, gewandeld, gesport, gelezen, spelletjes gedaan, foto’s gemaakt en gekookt. Iedereen heeft zich prima vermaakt. Ook samen was het heel gezellig.

 

Maar ook deze visite ontkwam niet aan ‘het klussen’. Want heel stiekem was er toch een kleine ACTIviteit aan het programma toegevoegd. Ge-negenen is het grindpad aangebracht. Een goede dag samen de schouders eronder en het vanaf dag 1 oerlelijke asfaltpad was omgetoverd in een heel fijne aanblik bij aankomst…en met Remo nog een extra dagje houthakken waardoor de eerdere rommelige voorraad in het zicht, nu in nette stapeltjes onder de trap geordend. SUPERBEDANKT!

Flann, Rosa en Simone uitgezwaaid. Op naar de inmiddels haast traditionele nieuwjaarsburenbijeenkomst; lunch, dit keer. Draaiboek ter tafel, taken verdelen, rollen aannemen en gaan…. Elke genodigde kwam opdagen en er waren zelfs stoelen tekort. Iedereen is welkom; de familie Dugas uit Limoges (met 8 ipv verwachte 4 personen), de professeur en zijn Michelle uit Lyon, overboerburen Odette en Christian, moederoverste Ida, de boerende-broer Jeaneau (geboren in ons huis) en zijn vrouw van wie we de naam steeds maar niet onthouden, de Parijzenaars (moeder en student psycholoog dochter Wanagy), paardrijjuf Chloé met vriend.  Het werd een gezellige en smakelijke aangelegenheid, die 2e januari van 11.00-15.00. We hadden hopelijk voor ieder wat wils…van rauwe ham, kaas, brood via paté tot fruit- / groene salades en gateaux.

Koud opgeruimd of daar kwamen onze nieuwe gasten. Gezelli. Bert en Remo met 2 auto’s vanuit Limoges. Welkom: ‘Obdam en Nederhorst’. Het programma deze dagen was heel overzichtelijk …spelletjes en tafelen. Met als hoogtepunt het dobbelspel van Oma waar het allemaal om begonnen was. Tussendoor wandelden we wat, te voet en te paard. Helemaal prima!

En gingen we vanaf 6 januari weer over tot de orde van de dag. Meiden naar school, Bert aan de klus met houthakken en de paddocks. Angèle treft de eerste voorbereidingen voor werk bij Coloriet in Dronten (komende anderhalf jaar). Maandag gesprek over Franse (groeps-)les. Ook onze paardrijles begint zijn vruchten af te werpen. En we kunnen zowaar alle vier ‘los’ een buitenwandelrit maken. Lynde heeft ontdekt, met steun van juf Chloé, welk Galo niveau ze heeft en wil daar graag mee verder. Half februari loopt ze een week stage bij het equestre. Verder is de oriëntatie op Lycée gestart. na de grote schooltesten Brevet (blanc) komt er een advies en moet ze ingeschreven worden voor school en INTERNAAT….

img_5911

Izell flink volwassen onderwijl….22! Begonnen aan nieuwe studie Interculturele communicatie in Utrecht. Nog steeds werkzaam bij Lyceo in Hoorn als huiswerkbegeleider en daarnaast op diverse plekken als bijlesjuf. Verkering met Flann. Samenwonend met Remo en Rosa.

Remo haalde zijn rijbewijs. Op de dinsdag voordat ze naar Frankrijk zouden rijden met de auto van Flann. Vroeg versneld het document aan. Haalde vrijdag zijn rijbewijs op. En reed zaterdag ‘gewoon’ midden in de nacht, om beurten met Flann en Izell, naar hier. Het lange wachten op uitsluitsel, second opinion, keuring en terugkeer bij Defensie duurt hem nu wel echt erg lang. Gelukkig start hij maandag a.s. voor wat tijdelijk werk op de kazerne in Amsterdam. Wel wordt er nog steeds volop gesport zodat als hij terug mag…..niets dat in de weg staat.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s